Vulcanul este o mirare maiestuoasa si mai frumoasa a naturii, atragand cu frumusetea si grandoarea sa. În același timp, este o sursă de pericol constant, deoarece este o frumusețe care poate suporta moartea. Desigur, vulcanii activi noaptea arata foarte impresionant si fascinant, cu toate acestea, partea inversa a medaliei - bombe vulcanice, lave si fluxuri piroclastice, cenusa, pietre si gaze vulcanice rosii pot distruge totul in calea sa. Oamenii au fost convinși în repetate rânduri de puterea și nemilosirea vulcanilor, ca rezultat al erupției care a ucis întregul oraș și țară.

Astăzi vom vorbi despre giganții frumoși și periculoși - cei mai mari vulcani de pe planeta noastră. Clasamentul include atât vulcanii activi, cât și cei în stare de inactivitate condiționată, iar criteriul pentru selectarea lor a fost același - dimensiunea.

10. Sangay

Începe clasamentul nostru stratovulcan activ, care este situat în Ecuador. Înălțimea lui Sangaya ajunge la 5.230 de metri, în timp ce vârful este format din 3 cratere, diametrul de la 50 la 100 de metri.Acesta este un vulcan relativ tânăr și foarte neliniștit în America de Sud, prima erupție înregistrată în 1628, ultimul în 2007. În prezent, activitatea sa este moderată, deci există excursii aici, iar turiștii pot, dacă se dorește, să urce la vârf.

9. Popocatepetl

Următorul vulcan este Popocatepetl, a cărui înălțime este de 5455 de metri. În prezent, vulcanul, situat în zonele mexicane, este considerat calm, dar, în ciuda acestui fapt, summit-ul său este întotdeauna învăluit într-un nor de cenușă și gaz. Pericolul vulcanului este că este foarte aproape de zonele dens populate și de orașul Mexico doar 60 de kilometri. Ultima erupție a avut loc pe 27 martie 2016, în urma căreia uriașul a aruncat o coloană uriașă de cenușă.

8. Elbrus

Există, de asemenea, vulcani mari în Europa, de exemplu, stratovulcanul Elbrus în Caucazul de Nord. În același timp, este cel mai înalt punct din Rusia, deoarece înălțimea sa ajunge la 5642 de metri (unul dintre cele mai înalte puncte ale planetei). În ceea ce privește activitatea vulcanului, oamenii de știință susțin, pentru că unii consideră că este diminuat, alții conving că vulcanul este deja dispărut. Uneori apar aici cutremure mici, în urma cărora dioxidul de sulf scapă de crăpături. În acest sens, oamenii de știință sugerează că, dacă Elbrus se trezește, va fi mortal.

7. Orizaba

Următorul vulcan cel mai mare este Orizaba, care este cel mai înalt punct din Mexic (5675 de metri deasupra nivelului mării). Ultima erupție a vulcanului a avut loc în 1687, iar acum acest frumos gigant este considerat adormit. Pentru a proteja vulcanul, în jurul lui a fost creată o rezervă specială, iar pentru exploratorii summitului se deschid frumoase vederi panoramice, datorită cărora puteți face fotografii unice.

6. Misty

Volcano, situat în sudul Peru și ocupând locul șase printre cei mai mari vulcani de pe planetă - Misty, a cărui înălțime este de 5822 de metri. Acest vulcan este activ, ultima sa erupție sa produs în 1985, iar în 2016 sa produs o creștere a activității fumarolice - un semn că se pregătește pentru o erupție din nou. Apropo, nu departe de vulcan există orașul Arequipa (White City), ale cărui clădiri au fost ridicate din sedimentele albe ale fluxurilor piroclastice ale acestui vulcan.

5. Kilimanjaro

Următorul loc în clasament a fost ocupat de cel mai înalt punct din Africa - Kilimanjaro. Oamenii de știință au fost de acord că acest stratovulcan, a cărui înălțime este de 5895 de metri, este potențial activ și poate reprezenta o amenințare. Faptul este că el continuă să emită periodic gaze, în plus, există riscul ca un crater să se prăbușească, ceea ce ar putea provoca o nouă erupție. Evidența documentară a erupției sale nu este, totuși, rezidenții locali sunt convinși că ultima dată când sa întâmplat puțin mai mult de 200 de ani în urmă.

4. Cotopaxi

Cotopaxi, al doilea mare vârf al Ecuadorului, este al patrulea cel mai mare vulcan din lume. Înălțimea vulcanului este de 5897 de metri, în timp ce este considerată activă (activă). Prima erupție a avut loc în 1534, ultimul înregistrat în august 2015. În acest timp, a izbucnit de peste 50 de ori.

3. San Pedro

Așa că am ajuns la primii trei giganți, înfricoșătoare cu natura lor de moarte și atrăgând cu măreție, frumusețe. Deschide topul 3 printre acestea stratovulcan San Pedro, care este situat în Chile. Înălțimea acestui gigant este de 6145 de metri, iar ultima erupție documentată sa produs în 1960.

2. Mauna Loa

Următorul a fost vulcanul Mauna Loa, care se află în Insulele Hawaii. Dacă luăm în considerare volumul, acest vulcan ar ocupa o poziție de lider, deoarece conține 32 de kilometri cubi de magmă. Potrivit oamenilor de știință, acest gigant are mai mult de 700 mii de ani, în timp ce este un vulcan activ. Ultima erupție a avut loc în 1984 și a durat câteva săptămâni, ca urmare a faptului că locuitorii din zonă au suferit pagube enorme.

1. Lulagliaco

Campionul clasamentului nostru a devenit cel mai mare stratovulcan activ din lume, Lullaigliaco, care se află între Chile și Argentina.Înălțimea acestui gigant este un incredibil 6739 de metri, iar ultima erupție înregistrată în 1877. În prezent, se află în stadiul solfart - eliberează periodic vapori de apă și gaze sulfuroase. În 1952, a avut loc prima ascensiune a vulcanului, în urma căreia au fost găsite sacrificiul sanctuarului Incan și mumiile copiilor.

Marele premiu

Nu este inclusă în ratingul de la Yellowstone Calder, care este de 72 km cu 55 km. Faptul este că este considerat singurul supervolcano și este situat în parcul național al Statelor Unite. Nu și-a manifestat activitatea timp de 640 de mii de ani, dar sub ea se află magma, adâncimea căreia este mai mare de 8 kilometri. De-a lungul întregii sale perioade de existență, a izbucnit de trei ori, fiecare erupție fiind însoțită de cataclism care schimba întreaga planetă. Oamenii de știință sugerează că următoarea erupție poate pune capăt civilizației umane.

Lăsați o răsplată

Vă rugăm introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.