Pe teritoriul Rusiei există aproximativ 3 milioane de lacuri cu o arie diferită, adâncime, formă și cu o mulțime de alte calități care disting aceste rezervoare una de cealaltă. Cel mai adesea vorbesc despre Baikal, Lacul Seliger, Lacul Ladoga, Chudskoye și Onega. Sistemul marilor lacuri din Europa constă în majoritatea lacurilor rusești:

  • Onega:
  • Ilmen;
  • Ladoga;
  • Pskov-Chud.

Ultimul lac din acest sistem este Saima din Finlanda.

Lacul Baikal

Lacul Baikal, unic în proprietățile sale, este situat în Siberia de Est, pe teritoriul Buryației și al regiunii Irkutsk. În imediata vecinătate a rezervorului există munți cu capace de zăpadă, care dau climatul în jurul proprietăților speciale. Zona lacului este de 31.722 kilometri pătrați. În ceea ce privește adâncimea, Baikal se situează pe primul loc printre toate celelalte lacuri din lume - 1.637 de metri în cel mai adânc loc. Lungimea rezervorului este de 636 km, iar lățimea acestuia este de 80 de kilometri.

Chiar și în cel mai cald sezon, temperatura apei atinge maximum 9 grade cu un plus. Apa curată permite chiar și la o adâncime de 40 de metri să vadă o varietate de obiecte.

Există 22 de insule pe lac. Cel mai mare dintre ele se numește Olkhon. Din păcate, există o plantă de celuloză pe mal, care își depozitează apele uzate în această minune naturală. Motivul pentru care planta nu este transferată într-un alt loc sau nu este închisă rămâne un mister, deoarece Baikal este un obiect al patrimoniului natural mondial și trebuie protejat de astfel de încercări pe puritatea sa.

Lacul Ladoga

Lacul Ladoga este situat în nord-vestul părții centrale a țării. Suprafața sa este de 17.700 kilometri. În cel mai adânc loc adâncimea este de 230 de metri. Principala sursă de energie a rezervorului este mlaștina din apropiere și râurile care curg în ea. Lungimea liniei de coastă ajunge la 1570 kilometri, iar volumul apei este de 908 kilometri cubi.

Există aproximativ 660 de insule pe insula Ladoga. Cel mai mare dintre acestea sunt Mantinsari, Kilpola, Tulolansari.

Lacul Onega

Lacul Onega este situat în Karelia. Suprafața sa este de 9690 kilometri pătrați. Apa din acest lac este mult mai curată decât în ​​Ladoga sau Baikal. Datorită calităților speciale ale Lacului Onega, turismul se dezvoltă în Karelia. Ei vin aici să se relaxeze, să pescuiască, să vâneze și să se bucure de peisaj.

Lacul Chudskoye (Pskovo-Chudskoye)

Lacul Peipsi este destul de mare, 30 de râuri curg în el, și numai Narva iese. Suprafața apei este de 3.550 kilometri. Acesta este al patrulea cel mai mare lac din Europa. Adâncimea medie este de 15 metri. Există 29 de insule pe Lacul Peipsi.

În istoria acestui loc este important. Aici a avut loc, la 5 aprilie 1242, o bătălie importantă numită "Bătălia de gheață". Acum, lacul are o conexiune de transport cu Estonia.

Lacul Ilmen

Ilmen se întinde pe partea nord-vestică a Rusiei Europene. Suprafața este de 55 de kilometri pătrați. Râurile curg în rezervor:

  • MSTA;
  • Lovat;
  • Pavel;
  • Shelon.

De asemenea, produsele alimentare provin din mlaștini din apropiere.

Prima primă hidrocentrală din URSS a fost construită pe acest lac. Acum poartă materiale de construcție în Ilmen.

Lacul Hantai

Un alt mare lac din Rusia se află în partea de nord a teritoriului Krasnoyarsk. Suprafața sa este de 58 de kilometri pătrați. Adâncimea rezervorului ajunge la 420 de metri în cel mai adânc loc. Lacul a devenit sursa râului Hantaika.

Acest rezervor este caracterizat de priveliști uimitoare ale naturii și mulți turiști vin aici în fiecare an. În timpul URSS, rezervorul era un rezervor.

Seliger

Acest lac celebru este situat în partea de nord-vest a Uplandului Valdai. Suprafața are 212 de kilometri pătrați. 160 de insule pitorești împrăștiate pe întregul lac, cel mai mare dintre ele fiind considerat Hachin. Lungimea rezervorului în lungime este de 66 de kilometri și 37 de kilometri în lățime. Adâncimea în cel mai adânc loc ajunge la 24 de metri.

Principala sursă de hrană Seliger sunt ghețarii. Terasele sunt dotate cu golfuri și golfuri, acoperite cu păduri de pin relict. 110 râuri curg în Seliger. Într-un sezon turiștii din diferite regiuni ale țării vin aici în cantități mari. Pentru ei, există numeroase baze turistice și locuri de campare.

Lacul Taimyr

Cel mai mare lac din nordul Siberiei se numește Taimyr. Face parte din Rezervația Taimyr, iar în vecinătate este o tundră fără margini.

În funcție de sezon, suprafața variază. Dacă în timpul perioadei de inundare este de 4.600 de kilometri pătrați, iarna este deja 1.200 de kilometri pătrați. Adâncimea medie a rezervorului este de 2,8 metri, în timp ce în cel mai adânc loc, măsurătorile arată 26 de metri. Volumul mediu al apei din lac este de 13 kilometri cubi. Lungimea de la vest la est este de 190 de kilometri, iar lățimea, în funcție de sezon, variază de la 15 la 20 kilometri. Pe lac există mai multe golfuri mari.

Lacul a fost format într-o depresiune tectonică, care a apărut datorită ghețarilor vechi. Cel mai mare râu care curge în rezervor se numește Taimyr superior, iar Taimyr inferior curge din acesta. În timpul perioadei de inundație nivelul apei atinge 6 metri.În cea mai mare parte a anului, din septembrie până în iunie, suprafața lacului este acoperită cu gheață. În timpul iernii, grosimea crustei de gheață atinge 3 metri. Vara, apa se incalzeste doar la 7 grade cu un plus, deci este imposibil sa inoate in ea.

În atenția pescarilor: în lac trăiesc astfel de pești comerciali ca muksun, arctic char, whitefish.

Lacul hanka

La granița dintre Primorsky Krai și provincia Heilongjiang (China) se află Lacul Hanka. Granita de stat trece prin acest rezervor. Lacul poartă numele celui mai mare rezervor de apă dulce din Orientul Îndepărtat.

Suprafața apei cu un nivel mediu al apei atinge 4000 kilometri pătrați. Lungimea rezervorului este de 95 kilometri. În cel mai adânc loc, măsurătorile arată 10,6 metri cu o adâncime medie de aproximativ 3 metri. Volumul mediu de apă pe an este de 18,5 kilometri cubi.

Nutritia lacului este in principal apa de ploaie. Rezervorul în sine este în așa-numita depresiune tectonică. În același timp, 24 râuri curg în ea, și numai unul iese - Sungach.

În noiembrie, apa din lac începe să înghețe, iar procesul inversat începe în aprilie. Printre speciile de pești comerciali, se poate observa prezența crapului de argint, a cedrului, a crapului și a altora. Păsările de apă cuibăresc în jurul lacului. O parte din coastă este inclusă în rezervația Khanka.

Pe teritoriul Rusiei există sute de mii de lacuri, frumusețea și unicitatea cărora se pot spune fără sfârșit. Bogățiile naturii țării fac posibilă studiul acestora pe tot parcursul vieții lor și nici măcar nu au învățat o suta parte din istoria și specificul lor.

Lăsați o răsplată

Vă rugăm introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.