Mulți factori joacă un rol important în dezvoltarea unei personalități. Cărțile pe care un adolescent le citește pot fi decisive în modelarea vederilor despre lumea din jurul nostru și evenimentele care au loc. Este în copilărie și în tinerețe cel mai adesea oamenii extrapolează parcelele de cărți pentru ei înșiși. Prin urmare, selectați operele și autorii ar trebui să fie deosebit de atenți.

Adesea, adolescenții își aleg propriul material de lectură, dar dacă există posibilitatea de a influența cumva alegerea lor, atunci ar trebui să vă opriți atenția în lista de mai jos. Acestea includ cărți care, în opinia profesorilor și psihologilor, pot avea un impact excelent asupra dispoziției, bunăstării și dezvoltării copilului.

John Green "Blame the Stars"

Povestea se învârte în jurul a doi adolescenți care suferă de o boală gravă. Ei sunt chinuiți nu atât de mult de teama de moarte, de furie față de situație și de neînțelegere. Toate acestea depind în mare măsură de vârstă, din moment ce adolescenții rămân mereu explozivi și agresivi, rapizi în deciziile și acțiunile.Tinerii sunt îndrăgostiți unul de celălalt și îi ajută să decidă să-i provoace soarta.

Markus Zusak "Cartea Thief"

Evenimentele se desfășoară în Germania în 1939. În această perioadă, moartea ucide nenumărați oameni, iar tatăl micului Liesel Memiger nu a făcut excepție. Mama fetei este forțată să o ducă la părinții adoptivi care trăiesc lângă Munchen. În acest moment, moartea a venit pentru un băiețel care nu sa ascuns de ochii lui Lizel. Concluzia este că fată se află pe Strada Heavenly (Himmel-Straße), unde nu se așteaptă să aibă evenimente "ceresti".

James Bowen ", pisica de pe strada numita Bob"

Terenul se învârte în jurul a două personaje principale. Unul dintre aceștia este James Bowen, muzician stradal, care locuiește în Londra. Al doilea este o pisică de stradă simplă, Bob. Ambele sunt singure și fără adăpost. Odată ce un muzician de stradă și o pisică roșie se întâlnesc reciproc. În această perioadă, James nu vede nici un sens în viață și folosește în mod activ drogurile care îl ucid. Noul prieten cu părul roșu devine suportul și talismul muzicianului. El îi ajută pe erou să se ocupe de probleme. Acum, un cuplu de Bob și James este cunoscut în întreaga lume. Sunt recunoscuți în metrou și pe străzi, videoclipurile de pe Internet, cu participarea lor, sunt văzute de milioane de ori. Povestea prieteniei a două creaturi nefericite a devenit publică.

Jojo Moyes "Vedeți-vă"

Cartea povestește despre viața a două persoane diferite. Lou Clark lucrează într-o cafenea și întâlnește un tânăr pe care probabil nu-l plăcește. În același timp, într-un alt loc, Will Traynor, care a fost lovit de o motocicletă, și-a pierdut dorința de a trăi și a reflectat asupra modului de a pune capăt tuturor. În curând însă viețile acestor doi oameni sunt strâns legate între ele, schimbându-se pentru totdeauna.

Victoria Lederman "Doar unsprezece! sau Shury Mury în al cincilea "D"

În ciuda faptului că în cartea de pasiune fierbe în clasa a cincea, problemele sunt rezolvate complet copilăresc. În joc este iubirea și prietenia reală a bărbaților. Nikita și Egor din clasa a cincea "D" au fost prieteni de mult timp, dar noul student schimbă situația. Ambii băieți se îndrăgostesc de Angelina și încearcă să atragă atenția frumuseții tinere. Copiii cred că sentimentele lor sunt reale. Cartea este construită pe schimbarea monologilor tuturor celor trei eroi. Din ele devine clar că, de fapt, are loc șefii elevilor. Egor se îndoiește de acțiunile sale, Nikita preferă să se refugieze, iar Angelina îi manipulează cu îndemânare colegii de clasă în dragoste cu ea.

Rensom Riggs "Casa Copiilor ciudați"

Iacob avea 16 ani și toată viața lui a fost petrecut sub povestirile bunicului său cu privire la o insulă îndepărtată din Țara Galilor, unde a vizitat adăpostul așa-numitelor copii ciudați. Au fost monștrii cu trei limbi, o fată neobișnuită, un băiat invizibil și alții. Iacov nu a crezut pe deplin în basme și de multe ori a văzut eroii acestor povești în coșmaruri. Dar foarte curând, fabulele fabule au devenit parte din viața sa.

Traseul Madeleine "Shelter"

Prietenii Dan, Jordan și Abby au visat să intre în New Orleans. Dar curând prin rețeaua socială au primit un mesaj neobișnuit de la un prieten. Era ciudat că un tânăr a murit cu un an înainte. Distracția sa încheiat, iar aventurile plăcute din New Orleans nu mai vorbesc. Cei mai apropiați prieteni ajung în orașul de vis, cu cât pericolul devine mai clar. Observă spionajul. Unul dintre prietenii săi, Dan, își dă seama că a fost cel care a adus necazuri prietenilor săi. Dar el trebuie să rezolve enigma în care răspunsul la întrebarea: de ce părinții lui au murit.

Susan Collins "Jocurile de foame"

Legea căutării crude "Jocurile de foame" spune că doar unul ar trebui să rămână în viață. Katniss și Pete au devenit participanții săi. Atâta timp cât cei dragi nu sunt singurii participanți la căutare, ei pot fi totuși un cuplu și se pot proteja reciproc. Dar ce se întâmplă atunci când eroii rămân singurii participanți?

Veronica Mouth "Divergent"

Beatrice Pryor trăiește într-o lume extraordinară. Toți locuitorii săi sunt împărțiți în cinci facțiuni, în funcție de caracteristicile persoanei umane. Calitățile pentru care există o diviziune:

  • prietenoasă;
  • onestitate;
  • erudiție;
  • curaj;
  • Altruismul.

Numai o dată pe zi, la vârsta de 16 ani, adolescenții au dreptul să-și aleagă propria linie. Beatrice trebuie să ia o decizie.Depinde de el dacă va rămâne în familia ei sau va fi angajată în munca preferată. Ca urmare, eroina alege ceea ce a venit ca o surpriză, nu numai pentru cei din jurul ei, ci și pentru ea însăși. Modificările sunt definitive și irevocabile. Prietenii noștri au ales de asemenea această cale. Beatrice are noi responsabilități și emoții. De asemenea, sentimentul iubirii pentru învățătorul necunoștință și misterios a devenit nou. În plus, fata este deținătorul secretului, ceea ce poate fi mortal pentru ea.

James Deschner "Labirintul Runner"

Cel mai recent, eroii erau tipi simpli care îi plăceau tot ce fascinează adolescenții. Dar acum au devenit participanți involunți în jocul altcuiva, unde erau doar pioni. Experimentul a dus la băieți, doar monstruos. Ei și-au luat memoria și au plasat într-un labirint uriaș. Pereții acestui complex se deschid dimineața și se închid seara. Dacă rămâneți în labirint după apusul soarelui, atunci întoarcerea în lume este pur și simplu imposibilă. Eroii nu pierd inima și doresc să descopere misterul care le va permite să se întoarcă acasă.

Fiecare dintre aceste cărți fascinează de la prima la ultima pagină. Povestirile ridică întrebări profund filosofice care îi determină pe tineri să-și gândească și să-și reconsidere opiniile despre viața reală.

Lăsați o răsplată

Vă rugăm introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.