Pentru toată perioada existenței sale, omenirea a experimentat în mod repetat diferite dezastre naturale, inclusiv tsunami, erupții vulcanice și cutremure. Un cutremur este un fenomen natural, a cărui acțiune distructivă este capabilă să cauzeze daune ireparabile nu numai unui oraș sau unei țări, ci întregii omeniri. Oamenii de știință nu au putut explica până acum natura cutremurelor, deci este imposibil să se determine unde va avea loc și ce va fi imposibil.

Astăzi am decis să ne amintim cele mai puternice cutremure care au avut loc în timpul existenței omenirii, măsurate prin magnitudine. Valoarea de pe scară poate începe de la 1 și ajunge la 9,5 puncte. Scara determină cantitatea de energie care este eliberată în timpul unui cutremur. Și așa, să începem.

10. Tien Shan (1976)

Cutremurul teribil care a avut loc în Tien-Shan în 1976, în magnitudinea sa, a câștigat doar 8,2 puncte. În același timp, a devenit una dintre cele mai distructive, deoarece, potrivit datelor oficiale, au murit mai mult de 250 de mii de oameni, dar dacă nu credeți că există surse oficiale, atunci acest număr este de trei ori mai mare.În timpul cutremurului, aproape 6 milioane de case au fost distruse, iar incidentul a șocat toată lumea atât de mult încât a devenit baza pentru crearea a mai multor filme.

9. Portugalia (1755)

Un cutremur mai puternic a avut loc în 1755 în Portugalia. Evenimentul a căzut pe Ziua tuturor Sfinților și este tragic pentru întreaga sărbătoare. În doar câteva minute, Lisabona sa transformat în ruine, sub care au murit sute de mii de oameni. Cu toate acestea, nu este vorba de groază, deoarece cutremurul provoca incendii și tsunami, care au distrus coasta Portugaliei. În cele din urmă, un cataclism natural a provocat o schimbare a politicii externe și apariția unei astfel de științe ca seismologia. Amploarea cutremurului este de 8,8 puncte.

8. Chile (2010)

Următorul cutremur a avut loc în 2010 în Chile. Acest fenomen natural a devenit cel mai mare și mai distrugător în ultimii ani, deoarece, în consecință, milioane de oameni au rămas fără adăpost, zeci de orașe au fost distruse, iar victimele au fost numerotate de mii. Cele mai mari daune au fost în Maula și Bio-Bio, deoarece cutremurul a provocat un tsunami. Magnitudinea - 9 puncte.

7. America de Nord (1700)

Ca urmare a activității seismice puternice, cutremurul a făcut să tremure întregul America de Nord. Un eveniment care a avut loc în 1700 a schimbat linia de coastă a continentului. Locația sitului dezastru este Munții Cascade, o estimare a magnitudinii cutremurului de 9 puncte În ceea ce privește victimele și distrugerile, datele istorice despre acest lucru nu au fost păstrate, este doar cunoscut faptul că această catastrofă provoca un tsunami care a ajuns pe țărmurile Japoniei.

6. Japonia (2011)

Cutremurul de pe coasta de est a Japoniei în 2011 este un alt fenomen natural puternic care a avut loc nu cu mult timp în urmă și rămâne pentru totdeauna în memoria umanității. Un cutremur de 9 puncte în doar 6 minute a reușit să ridice cu o înălțime de peste 100 de kilometri fundul mării cu 8 kilometri și a provocat un tsunami, consecințele acestuia fiind tragice. La momentul dezastrului, centrala nucleară de la Fukushima a fost avariată, datorită cărora a existat o eliberare de radiații, care nu a trecut fără urmă. Oficial, victima este de 15 mii de oameni, dar numărul real al morților este necunoscut.

5. Kazahstan (1911)

Localnicii sunt obișnuiți cu afurismele, pentru că trăiesc în zona crustei pământului. Cel mai grav cutremur sa produs în 1911, când orașul Almaty a fost distrus. Cutremurul a fost numit Kemin, în timp ce acesta este cel mai mare cutremur interior din secolul XX. Scorul magnitudinea - 9 puncte. Ca urmare a cutremurului, au apărut rupturi ale reliefului, lungimea cărora este mai mare de două sute de kilometri. Nu numai oamenii sunt îngropați în aceste lacune, ci și case întregi și străzi.

4. Insulele Kuril (1952)

Aici și în Kamchatka, activitatea seismică este considerată normă, astfel încât toată lumea a fost mult timp obișnuită cu cutremure mici. Cu toate acestea, există o catastrofă care a îngrozit localnicii în 1952. Acest cutremur devastator a început pe 4 noiembrie, la 130 de kilometri de coastă. Tsunami, a cărui înălțime a valurilor a fost de 20 de metri, iar cutremurul a cauzat pagube ireparabile așezărilor și locuitorilor din zonă. Valurile au venit la un interval de o oră, în timp ce oamenii s-au ascuns de prima, dar au ieșit afară, credindu-și naiv că totul se terminase. Ca rezultat, au murit mai mult de 2 mii de oameni. Scorul magnitudinea - 9 puncte.

3. Alaska (1964)

Din cutremurul din Alaska, 47 de state din SUA tremurau. Epicentrul dezastrului a fost în Golful Alaska, unde au fost îmbinate plăcile din America de Nord și Pacific. Evenimentul a avut loc în Vinerea Mare, 27 martie 1964. Scorul magnitudinea - 9,3 puncte. Drept urmare, 9 persoane au murit, alte 23 de vieți au fost luate de tsunami, care a fost cauzată de tremor. În ceea ce privește zonele dens populate, Anchorage a suferit, dar nu a existat nici o amenințare pentru viețile omenești.

2. Sumatra (2004)

Una dintre cele mai grave dezastre sa produs în 2004. În ultimii 50 de ani, acesta este cel mai grav și mai puternic cutremur care a avut loc în Oceanul Indian.Amploarea cutremurului - 9,3 puncte, scena incidentului - coasta orașului indonezian Sumatra. Activitatea seismică a cauzat un tsunami monstruos care a șters o parte a orașului de pe hartă. Valurile a căror înălțime a ajuns la 15 metri au provocat pagube în India, Africa de Sud, Thailanda și Sri Lanka. Ca urmare a catastrofei, milioane de oameni au rămas fără adăpost, iar numărul victimelor a fost de cel puțin 250 de mii.

1. Chile (1960)

Cutremurul care a avut loc în Chile în 1960 a fost un lider neplăcut și teribil al evaluării noastre. Dacă credeți că evaluarea experților, magnitudinea dezastrului este de 9,5 puncte. Epicentrul dezastrului - orașul Valdivia. Un cutremur din Pacific a format un tsunami cu valuri de 10 metri care au distrus facilitățile zonei de coastă. Tsunami-ul a atins asemenea magnitudine încât chiar și locuitorii orașului Hilo, un oraș hawaian, care este la 10 mii kilometri de centrul dezastrului, și-a simțit puterea.

Lăsați o răsplată

Vă rugăm introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.