Lista celor mai mari companii publice din Rusia este compilată pe baza ratingului Forbes Global 2000, care se formează în fiecare an. 2018 sa terminat, ceea ce înseamnă că e timpul să aflăm care dintre companiile naționale sunt considerate cele mai mari din Rusia. Pentru rating folosiți patru indicatori, dintre care: venituri, profituri, active și valoare de piață. De asemenea, luați în considerare performanța filialelor, cu condiția ca societatea-mamă să dețină mai mult de jumătate din acțiuni. În final, ratingul este după cum urmează.

10. Grilele rusești

 • Domeniul de activitate: industria energiei electrice
 • Venituri: 948 miliarde de ruble
 • Profit: 137 miliarde de ruble

Rosseti este "moștenitorul" RAO UES, care este unul dintre cei mai mari operatori de rețea din lume. Compania are un monopol asupra transportului de energie electrică și gestionează mai mult de două milioane de kilometri de linii, iar numărul său include aproape o jumătate de milion de stații. Există mai mult de două sute de mii de persoane în organizație și toată activitatea este controlată de Agenția Federală de Administrare a Proprietății.

9. Magnet

 • Domeniul de activitate: comerț
 • Venituri: 1,143 miliarde de ruble
 • Profit: 36 de miliarde de ruble

PJSC Magnit este o companie de holding a unui grup de companii care comercializează prin lanțul de magazine cu același nume. În vara anului 2018, lanțul a constat din 16.960 de magazine, dintre care 213 de supermarketuri, 244 de hypermarketuri, 4.000 de magazine de drogerie și 12.503 de magazine mici. Rețeaua de comerț cu amănuntul "Magnit" este cel mai mare angajator privat din Rusia, al cărui subordonare este un sistem automatizat de gestionare a inventarului și o flotă de vehicule, care include aproape 6 mii de autoturisme.

8. Surgutneftegaz

 • Domeniul de activitate: petrol și gaze
 • Venituri: 1156 miliarde de ruble
 • Profit: 195 de miliarde de ruble

Această companie este pe locul trei în ceea ce privește volumul de petrol produs în Rusia și este privată. Deținerea acestuia include și rafinăria Kinef, care este a doua cea mai mare din Rusia. Beneficiarii companiei se află sub strictețe, iar proprietarii companiei sunt adesea indicați de conducerea acesteia, directorul general al companiei este Vladimir Bogdanov, care și-a legat viața cu compania în 1978.

7. X5 Retail Group

 • Domeniul de activitate: comerț
 • Venituri: 1,295 miliarde de ruble
 • Profit: 31 miliarde de ruble

Această companie este unul dintre principalii comercianți cu amănuntul de pe piața internă. A fost creată pe baza rețelei Perekrestok în 1995, iar în prezent rețeaua sa cuprinde următoarele companii: Kopeyka, Pyaterochka, Karusel, Paterson și altele. Este demn de remarcat faptul că acțiunile acestei companii devin din ce în ce mai scumpe, astfel că anul viitor va fi capabil nu numai să-și consolideze poziția de lider, ci și să ocupe companiile mai profitabile din Rusia.

6. VTB

 • Domeniul de activitate: finanțe
 • Venituri: 1,330 miliarde de ruble
 • Profit: 120 miliarde de ruble

VTB este o întreprindere mare care oferă servicii pe toate piețele financiare: asigurări și leasing, managementul capitalului și factoring, corporații și retail. Grupul lor cuprinde mai mult de 30 de bănci care operează în 20 de țări ale lumii. Aproape 61% din acțiuni aparțin statului, iar achiziția TransCreditBank și a băncii din Moscova au contribuit la consolidarea poziției sale de lider.

5. Rostec și Căile Ferate Ruse

Rostec este o corporație de stat, care include mai mult de 700 de companii din domeniul militar-industrial și construcții civile. Statul are aproape 1 milion de oameni. Important: Rostec, deși se află în clasament, dar conform metodologiei, nu are o poziție definită. Afaceri: investiții, venituri: 1 589 miliarde de ruble, profit: 121 miliarde de ruble.

RZD este o companie integrată pe verticală, care este un monopolist pe piața transporturilor de călători și mărfuri din țară. Căile ferate rusești se numără printre cele mai mari trei companii de transport din lume, deoarece compania gestionează 99% din toate autostrăzile țării. Jumătate din linii sunt electrificate, astfel că, potrivit acestui indicator, Căile Ferate Ruse sunt pe primul loc în lume. Afaceri: transport, venituri: 2,252 miliarde de ruble, venituri: 140 miliarde ruble.

4. Sberbank din Rusia

 • Activitate: finanțe
 • Venituri: 3133 miliarde de ruble
 • Profit: 749 miliarde de ruble

Sberbank este cea mai mare instituție financiară din țara noastră și din CSI. În același timp, compania are cea mai largă rețea de departamente care oferă o gamă completă de servicii financiare. Sberbank este sub controlul constant al Băncii Centrale a Federației Ruse. Potrivit statisticilor, jumătate din depozitele private, o treime din împrumuturile cu amănuntul și cele corporative din țară intră pe această bancă.

3. Rosneft

 • Afaceri: petrol și gaze
 • Venituri: 5.030 miliarde de ruble
 • Venituri: 297 miliarde de ruble

Cea mai mare companie petrolieră din lume. În prezent, compania are 13 rafinării în Rusia și 7 în străinătate, iar rețeaua include mai mult de 2,5 mii de stații de benzină. Împreună cu Gazprom, acestea sunt implicate în divizarea zonei de depozitare, în momentul în care compania deține 51 de licențe pentru dezvoltarea câmpurilor de petrol și gaze de coastă.

2. Lukoil

 • Afaceri: petrol și gaze
 • Venituri: 5,475 miliarde de ruble
 • Profit: 420 miliarde de ruble

Cea mai mare companie privată din Rusia, a cărei miză de control aparține conducerii companiei, iar proprietarul, președintele și fondatorul companiei este Vagit Alekperov. Conform statisticilor, compania deține 2% din producția mondială de petrol, 1% din rezervele de petrol dovedite și 2% din rafinarea petrolului. Grupul lor include și o rețea de stații de benzină și 8 stații de procesare.

1. Gazprom

 • Afaceri: petrol și gaze
 • Venituri: 6,546 miliarde de ruble
 • Venituri: 767 miliarde de ruble

Nimeni nu va fi surprins de faptul că Gazprom a fost pe primul loc - la urma urmei, este liderul economiei naționale în ceea ce privește capitalizarea și veniturile, controlat de guvern. Compania produce peste 60% gaz natural intern și aproximativ 10% din lume, în timp ce are un monopol asupra exporturilor. Gazprom deține 70% din rezervele rusești de gaze naturale și aproape 16% din rezervele mondiale. Contractele de gaz sunt un instrument de politică externă, datorită căruia puteți găsi întotdeauna o soluție comună cu țările din Europa. Gazprom deține sistemul unificat de aprovizionare cu gaz - cel mai mare complex de transport al gazelor din lume. Gazprom este primul producător de energie termică din lume.

Lăsați o răsplată

Vă rugăm introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.