În ciuda dimensiunilor relativ mici ale băilor în apartamentele standard, este necesar să planificați foarte bine responsabilitatea iluminatului în această cameră. Chiar și în etapa lucrărilor de reparații, merită luată în considerare cu atenție amplasarea tuturor dispozitivelor de iluminat. Și înainte de a termina pereții și tavanul, în primul rând este necesar să conduceți un cablu electric. Cum să planificați în mod corespunzător iluminatul și ce aspecte afectează alegerea corpurilor de iluminat - să vorbim despre acest lucru în detaliu.

Iluminarea corespunzătoare este un factor important în organizarea unui interior de baie.

Lămpi și lămpi frumoase, ideale pentru interiorul băii - probabil ultima etapă a aranjamentului. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să aveți grijă de funcționalitate, și anume localizarea dispozitivelor de iluminat, puterea lor și alte nuanțe.

Ce probleme pot apărea cu sistemul de iluminare greșit?

1. Lipsa luminii puternice în apropierea oglinzilor îl face incomod să efectueze proceduri cosmetice și igienice.

2.În condițiile în care baia nu oferă posibilitatea de a regla intensitatea luminii, va fi dificil să vă relaxați pe deplin, să vă bucurați de atmosfera de relaxare și să simțiți efectul acestor tratamente spa.

3. Acoperirea nereușită poate provoca asociații cu un spital, și chiar mai rău - o baie publică.

Baie - aceasta este camera foarte diferită de celelalte. În loc de mobilier există instalații sanitare, iar materialele de finisare sunt de obicei impermeabile. În principiu, sunt suprafețe lucioase (plăci, sticlă, metal). Pentru orice decor și accesorii suplimentare aici este dificil să găsiți un loc, iar datorită iluminatului competent puteți face baia într-adevăr confortabilă și atmosferică.

Tipuri de iluminat în baie

principal

De regulă, lumina principală implică amplasarea lămpilor pe tavan. Dacă vă îndreptați spre clasic, dar baia este destul de compactă, agățați un candelabru elegant în centru sau mai aproape de ușă.

În cazul în care baia are o perdea, zona de îmbăiere poate să nu fie suficient de aprinsă. În acest caz, este de dorit să atârnați două surse de lumină, dintre care unul va fi situat chiar deasupra băii.

Cea mai relevantă este lumina punctului, care arată excelent pe fundalul plafoanelor suspendate moderne. Spoturile luminează în mod uniform întreaga zonă a băii.

de lucru

Nu există o baie în care să nu fie o oglindă deasupra chiuvetei. Această zonă necesită iluminarea de cea mai bună calitate. Asigurați-vă că lumina vine din două părți. Acest lucru va necesita o pereche de lămpi, amplasate simetric chiar deasupra liniei ochiului.

Sfat: Aruncați o privire asupra lămpilor de pe brațele flexibile care vă permit să reglați direcția luminii.

lenjerie de corp

Nivelul inferior de iluminare este folosit pentru a crea o dispoziție specială și o relaxare. Panglicile și lămpile cu LED-uri încorporate în părțile laterale ale băii, nișe și alte detalii interioare extinde vizual spațiul și sporesc efectul atmosferei romantice.

Soluția optimă este alegerea unei opțiuni cu toate cele trei tipuri de iluminat care ar armoniza în mod ideal nu numai unul cu celălalt, ci și cu designul general al băii.

Iluminatul sigur în baie - în primul rând!

Înainte de a cumpăra un anumit dispozitiv de iluminat, trebuie să fiți familiarizați cu marcajul IP. Luați în considerare în detaliu valoarea fiecărei cifre:

  • prima cifră este un indicator al nivelului de protecție împotriva prafului (valoarea maximă este de 6, protecție completă);
  • a doua cifră este un indicator de protecție împotriva umezelii (valoarea maximă este de 8, ceea ce permite dispozitivul să fie scufundat în apă pentru o perioadă lungă de timp);
  • a treia cifră este un indicator al rezistenței la impact (valoarea maximă - 10, protecție absolută anti-vandal).

Alegerea elementelor potrivite

Baia va necesita dispozitive cu marcaje diferite, deoarece unele dintre ele vor fi montate mai aproape de spațiul de apă, altele mai departe. În mod convențional, baia poate fi împărțită în 4 zone.

Zona 1 - distanța până la 3 m de chiuvetă și baie, unde sursa de lumină este afectată numai de abur sau de condens. Sunt necesare lămpi cu marcaje IP 011 în această zonă.

Zona 2 - zona de la o jumătate de metru până la 3 m de la marginea băii / chiuvetei. Produsele cu IP 242 sau mai mult sunt potrivite aici.

Zona 3 - pereți și tavan deasupra băii. Teritoriul în care se prăbușesc curenți și stropi de apă. Aici aveți nevoie de corpuri de iluminat cu marcaje IP 452 sau mai mari, puterea nu trebuie să depășească 24 de wați.

Zona 4 - pereții lângă cadă, chiuvetă și în cabina de duș. În acest caz, o versiune sigură a unui corp de iluminat de 12 W cu IP 674 va fi sigură.

Dimensiunea elementelor de fixare va depinde de zona băii. Adesea, în această cameră, ele preiau modele mai compacte care sunt montate pe pereți sau pe tavan. Dar pentru aspectul estetic al zonei de lucru, ei optează pentru lămpi de perete în stilul potrivit, iar bai spațioase pot fi decorate cu un candelabru frumos.

Lumina în baie: idei originale

De fapt, chiar și cel mai necomplicat interior de baie poate fi bătut cu succes prin diferite tehnici de iluminat. De exemplu, o atmosferă specială în cameră poate fi creată utilizând lămpi LED și bandă multi-colorată. Unele modele ale celor din urmă schimbă automat culoarea strălucirii - în timp, sau când comutați manual.

Pentru a face designul băii nu numai elegant, dar și foarte practic, adăugați rafturi de sticlă și spațiul interior al dulapurilor și nișei cu lămpi mici, curate.

Benzi LED poate fi decorate elemente figurate - laturile de baie sau chiuveta, contururile oglinzilor. Această tehnică vă permite să creați greutatea obiectelor în spațiu.

Dus de lux cu fundal luminos. Sursa de lumină este plasată în capul dușului, ceea ce face ca jetul de apă să fie colorat.

Vă aducem la cunoștință o colecție foto de sisteme de iluminat originale moderne, care vă vor ajuta să determinați alegerea pentru proiectarea propriei dvs. băi.

Lăsați o răsplată

Vă rugăm introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.