Cuprins:

 1. Cum sa alegi o oala pentru orhidee
 2. Vase de orhidee din plastic
 3. Argila pentru orhidee
 4. Ceramice orhidee ghiveci
 5. Găleți de orhidee din sticlă
 6. Coșuri de răchită pentru orhidee
 7. Ce dimensiune ar trebui să fie o oală pentru orhidee

Atunci când cumpărăm o oală pentru plante de interior, în primul rând, acordăm atenție dimensiunilor, decorului și propriilor preferințe de gust. Cu toate acestea, cu orhideele acest lucru nu va funcționa.

Printre varietatea de orhidee, doar o mică parte preferă un sol îmbogățit, în timp ce restul cresc pe cornișoare, trunchiuri de copaci sau locuri în care solul este practic absent. Prin urmare, vasele pentru orhidee domestice sunt semnificativ diferite de containerele uzuale de flori.

Cum sa alegi o oala pentru orhidee


Orhideele aparțin familiei de epifite și litiofite, caracteristică distinctivă a cărora este respingerea rădăcinilor supraevaluate. Atunci când alegeți o oală pentru o plantă, este necesar să luați în considerare acest fapt ca principal.Pe lângă acestea, există și alte câteva cerințe importante pentru containere.

Un vas ideal pentru orhidee trebuie să asigure:

 • ieșirea rapidă de umiditate din rădăcini
 • aerarea activa a orhideelor ​​si substraturilor din interior
 • o extragere sigură a rizomilor care se pot răspândi cu mult peste ghiveci
 • temperatura optimă

Rădăcinile unor tipuri de orhidee, pe lângă absorbția umezelii și nutrienților, sunt implicate activ în procesul de fotosinteză. Cel mai bun lucru pe care îl puteți alege pentru astfel de plante este un recipient complet transparent. Aceasta este soluția cea mai comună pentru toate soiurile florii, cu toate acestea, mulți oameni nu știu că orhideele se vor simți grozave în lut, sticlă, plastic, ceramică etc. oală.

Când cumpărați un container pentru o orhidee, rețineți că planta nu are nevoie de o cantitate mare de substrat, deci chiar și pentru o plantă mare va fi suficient un vas mic.

Este important ca:

 • au existat găuri de drenaj în rezervor
 • înălțimea vasului a fost egală cu lățimea gâtului
 • sistemul rădăcină a fost complet plasat în vas

Există, de asemenea, boluri din plastic și ceramică pentru orhidee cu orificii pe lateral pentru a asigura admisia aerului din coș.

Încercați să nu utilizați vase de orhidee din sticlă. Ei pot răni nu numai floarea, ci și persoana. În plus, sticla nu permite rădăcinilor să respire. Acesta poate fi folosit ca un cache-pot, în care este plasat un vas din plastic cu o plantă.

Vase de orhidee din plastic

Plastic - cea mai frecventa optiune pentru orhidee. Datorită transparenței acestui material, puteți evalua întotdeauna starea sistemului radicular al unei plante. Rădăcinile florii glisează ușor deasupra suprafeței din plastic și nu aderă la ea.

Plasticul păstrează perfect căldura, ceea ce elimină supraîncălzirea rădăcinilor și a plantelor în ansamblu.

Printre dezavantajele unui container de plastic se poate observa aspectul obișnuit, etanșeitatea la aer, care, totuși, poate fi rezolvată prin forarea găurilor laterale.

Argila pentru orhidee


Containerele din argilă sunt cel mai adesea folosite pentru plantarea Phalaenopsis. Au multe avantaje:

 • este un material ecologic care, datorită structurii sale poroase, este bine respirabil, fără a permite umidității să stea într-o oală
 • castroanele și ghivecele de argilă sunt foarte rezistente și mai puțin predispuse la cotitură

Principalul dezavantaj al vaselor de lut este evaporarea intensă a umezelii în apropierea încălzitoarelor. Aceasta duce la supracolirea rădăcinilor. În plus, suprafața interioară brută a recipientului este un suport ideal pentru rădăcinile care sunt atașate ferm. Încercarea de a rupe rădăcinile de pe pereți duce la deteriorarea lor.

Ceramice orhidee ghiveci


O alternativă la recipientele din lut este vasele ceramice. Ei păstrează bine umiditatea și sunt rezistenți la orice suprafață. Pereții glazurați nu permit rădăcinile florii să crească și să fie deteriorate.

Dar dacă luturile și vasele transparente acumulează căldură în sine, ceramica, dimpotrivă, o dă departe. În cazul în care camera este întotdeauna fierbinte, atunci un astfel de container este cea mai bună opțiune, dar totuși nu se recomandă să plasați floarea în timpul iernii pe pervazul ferestrei.

Orhideele arată foarte impresionant în vasele ceramice chinezești. Acestea sunt reprezentate de vaze deschise cu picioare, mai mult ca un coș. Într-o astfel de capacitate, rădăcinile florii respira perfect, deși substratul se usucă repede.

Găleți de orhidee din sticlă


Printre florariștii și pur și simplu iubitorii de orhidee, dezbaterea nu se stinge dacă merită să plantezi o orhidee într-un borcan de sticlă. Sustinatorii sticlei spun ca va ajuta daca umiditatea din camera este scazuta. Utilizează un strat gros de drenaj, care împiedică rănirea rădăcinilor.

Oponenții vaselor de sticlă susțin că stagnarea umidității într-un astfel de recipient este garantată din cauza a ceea ce planta poate muri.

Un lucru este clar că recipientele din sticlă sunt potrivite numai pentru câteva tipuri de orhidee, de exemplu, sub o vanda, a cărui sistem rădăcină nu necesită fotosinteză.

Coșuri de răchită pentru orhidee


Containerele de răchită sunt un compromis excelent între materialele naturale și cele avansate din punct de vedere tehnologic. Acestea sunt fabricate din lemn de bambus, interspersate cu piese din plastic.

Calitățile naturale ale materialului fac posibilă crearea condițiilor optime pentru sistemul de rădăcini orhidee, protejându-l de supraîncălzire și supraîncălzire. Structura poroasă a bambusului nu permite umezelii să stagneze în vas și asigură o bună circulație a aerului. Cu toate acestea, udarea plantei într-o oală de răchită va avea mult mai des.

Ce dimensiune ar trebui să fie o oală pentru orhidee


În plus față de materialul oalei, dimensiunea sa nu este mai puțin importantă pentru creșterea și înflorirea activă a orhideei. Planta nu-i plac containerele prea mari, deci este preferabil să folosim containere înguste în care este așezat întregul sistem rădăcină.

Parametrii optimi pentru o orhidee sunt aceeasi valoare a diametrului si inaltimii vasului. Containerele prea mari vor conduce la faptul că umiditatea va curge neuniform în rădăcini, ceea ce va conduce în cele din urmă la putrezirea acestora. La rândul lor, containerele înalte și înguste deseori răstoarnă din cauza lipsei de sprijin adecvat.

Atunci când alegeți cea mai bună capacitate pentru o orhidee, ar trebui să vă opriți într-o oală în care flora va fi vizibil puțin înghesuită.

Multe gospodine fac propriile lor recipiente pentru orhidee si plaseaza vase din plastic sau ceramica. Această soluție pare neobișnuită și elegantă. Utilizează bastoane de bambus sau lemn, ținute împreună cu sârmă de cupru sau linia de pescuit aproape invizibilă.

În ciuda faptului că orhideele sunt considerate a fi plante destul de capricioase, se simt grozave într-o varietate de recipiente. Este important să întrebați în avans despre varietatea orhideei dvs. și să alegeți cea mai bună oală pentru plante, în care vă va încânta în mod constant florile de o frumusețe incredibilă.

Lăsați o răsplată

Vă rugăm introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.