Perierea lemnului este una dintre tehnicile cele mai des folosite de finisare decorativă a obiectelor din lemn. Se bazează pe grade diferite de duritate a straturilor de lemn. Secțiunea transversală demonstrează clar cercurile anului, care formează fibre diferite în funcție de caracteristicile lor fizice. În funcție de tipul de lemn, straturile formează un model unic care împodobește orice produs sau element interior.

Atunci când se îndepărtează straturile moi, zonele cu fibre tari arată o relief clară pe suprafața lemnului, conferindu-i un efect decorativ special. În mediul natural, acest lucru se întâmplă de-a lungul timpului: fibrele moi se auto-distrug, în funcție de frecvența de funcționare a obiectului. Periajul dă textura lemnului, creând efectul îmbătrânirii vizuale.

Brashirovanie ca o tehnică de îmbătrânire artificială a lemnului

Această metodă de structurare este potrivită pentru lucrul cu specii de lemn dur și moale, cu o textura clar definită și cu straturi de duritate diferite.Acestea includ stejar, pin, nuc, wenge, frasin, zada.

Stâncile cu textura mică fibroasă, prost pronunțată nu sunt potrivite pentru periaj. Acesta este lemn de artar, tec, arin, fag, cires, mesteacan.

Tehnica de periere implică crearea de texturi incredibil de frumoase și originale, care sunt ideale pentru obiecte interioare de diferite stiluri. Lemnul structurat este utilizat în mod activ în fabricarea de mobilier, pardoseli, piese decorative.

Echipament de periere

Periajul este considerat o tehnică simplă și accesibilă, care vă permite să obțineți rapid efectul lemnului natural învechit. Pentru aceasta, aveți nevoie de un atelier de lucru la domiciliu și de un set minim de instrumente:

  • perii metalice cu rigiditate diferită, care îndepărtează fibrele moi de pe suprafața lemnului;
  • șmirghel cu pietriș diferit pentru șlefuire și finisare finală;
  • Petele și alte instrumente pentru a crea un efect decorativ;
  • lac pentru deschiderea finală a suprafeței produsului la sfârșitul periajului.

Simplificarea maximă a lucrului și eficientizarea lucrărilor va ajuta la foraje cu control al vitezei sau la mașini proiectate special pentru periaj.

În plus, ar trebui să cumpărați perii mari sau plate de diferite tipuri: polimeri (cu abrazivi), păr, sosal și metal. Admițând la tehnica și prioritatea corectă, cu utilizarea echipamentului mecanic, este posibilă realizarea unei execuții perfecte a pieselor pentru diferite produse.

Tehnica de periere: pas cu pas

1. Pentru ca praful din lemn să nu se împrăștie, piesa trebuie să fie umezită. Primul tratament este realizat cu o perie metalică. Rigiditatea sa este selectată în funcție de gradul de duritate a lemnului. Este important ca firele să nu-și deterioreze fibrele tari, dar și să îndepărteze bine fibrele moi. Traiectoria mișcării trebuie să urmeze direcția fibrelor, iar viteza ar trebui să fie moderată - suficientă pentru o chiuretaj eficientă.

Viteza mare de rotație poate coace lemn, deci trebuie să puteți selecta opțiunea corespunzătoare pentru fiecare piesă. În cazul muncii manuale, această problemă este exclusă, dar aici va trebui să depuneți mai mult efort și timp.

2. Prima măcinare a probei îndepărtează resturile și rugozitatea fibrelor rămase pe suprafață. Este realizat de o perie de polimer cu un abraziv aplicat. După îndepărtarea întregului exces, puteți vedea cât de bine și profund a fost realizată structurarea și, dacă se dorește, și aprofundarea canelurilor rezultate. În această etapă, puteți adăuga decorațiuni cu elemente decorative. Folosind un stamestka, în diverse locuri este necesar să marchezi adâncirile de orice formă. Apoi, ele sunt măcinate dur, după care le puteți da apariția crăpăturilor naturale vechi.

3. Finisarea finală se face cu o perie de păr sau sisal. În acest stadiu, produsul obține deja un aspect lucios, dezvăluind pe deplin frumusețea texturii decorative a lemnului. Prelucrarea manuală se efectuează cu hârtie cu granulație fină, datorită căreia se obține efectul de lustruire perfectă. Apoi, produsul este pregătit pentru alte colorări și lăcuire. Dacă la început suprafața lemnoasă a fost umezită, atunci în această etapă ar trebui să fie uscată în mod corespunzător și curățată temeinic de praf stabilit.

4. Pentru a da un efect decorativ special, produsul este supus unui număr de manipulări suplimentare - patinat, aurit, vopsit, ars și alte căi de finisare.

Folosind pete de lemn, obțineți efectul îmbătrânirii datorită modelelor contrastante texturate rezultate.O impresie deosebita este facuta de vopseaua de aur care a cazut atunci cand a fost aplicata cavitatilor mici si fisurilor pe un fundal din lemn natural. Dupa pictura, suprafata este in cele din urma lustruita, astfel scapandu-se de rugozitatea care a aparut in timpul procesarii compozitiilor de colorare.

5. Ultimul pas este vernisajul. În acest caz, arborele trebuie să fie absolut curat și uscat.

Perierea parchetelor necesită utilizarea unui lac special de parchet. Asemenea acoperire va dura mult timp.

Sfera de utilizare a tehnicii de periere

Disponibilitatea și efectul decorativ uimitor al tehnicii de periere îl fac foarte popular în fabricarea de obiecte de interior și alte detalii în proiectarea spațiilor.

Rafturi, coloane, grinzi de tavan, panouri de perete, seminee, realizate din lemn în mod deliberat în vârstă, dau un farmec și culoare deosebite halelor și camerelor de zi, bucătăriilor și restaurantelor.

Mobilier din lemn cu elemente periate arată foarte elegant.

Este deosebit de important materialul atins de gândacul de coajă, deoarece o astfel de factură nu este reprodusă manual și, de fapt, creează o impresie absolută a antichității unui produs din lemn.

Tehnica de periere este un mod ideal și accesibil pentru a crea un interior fără cusur, cu un stil colorat de țară sau de epocă. Elementele structurate din lemn vor umple casa cu motive naturale, o atmosferă specială de căldură și confort, vor fi un punct culminant în proiectarea generală.

Lăsați o răsplată

Vă rugăm introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.